Če želite, da vas obveščamo o predavanjih, delavnicah, novostih na spletnih straneh, vas vabimo, da se prijavite na E-novice Šole čustvene inteligence


Šola čustvene inteligence
Zavod CDK
Ruska 13, Ljubljana
(01) 433 93 03
041 628 748
sci@cdk.si

 

Pot: Prva stran | O šoli | Vsebina | Modul Moč pozitvne samopodobe | Članek

 

ABC SAMOPODOBE

Vzamemo moč, pogum in voljo, dodobra začinimo z ljubeznijo in sprejemanjem sebe, pridamo kanček skrivnostnosti in vse skupaj dobro premešamo. Stresemo na pristni občutek lastne vrednosti in na koncu bogato okrasimo s samospoštovanjem. Pustimo, da se sestavine dobro uležejo in že je pred nami zdrava in privlačna samopodoba.

Preprosto in enostavno. Tako kot življenje. In če k temu dodamo še dve načeli: prvič, ne sekiraj se zaradi malenkosti, in drugič, vse stvari na tem svetu so malenkosti, potem lahko mirno živimo zadovoljno, srečno in ustvarjalno. Za vsak primer pa je dobro poznati nekaj stvari, ki so nam v pomoč, ko življenje "krene po svoje". Gremo kar po abecedi.

Afirmacija
Beseda pomeni potrditev, pritrditev. Afirmacije so kratki stavki, ki jih izgovarjamo na glas ali v mislih. Dobre afirmacije imajo tri značilnosti. Prvič, oblikovane so v prvi osebi ednine, na primer: Takšna kot sem, sem v redu. Drugič, izražene so pozitivno. Če rečem: Ne želim biti toliko sramežljiva, se v podzavesti izpiše "ne" in prisluhne besedi sramežljiva. Če vam nekdo reče: Ne misli sedaj na rožnate slone, se vam bo v zavesti nemudoma pojavila prav ta podoba. Da bi se temu izognili, izrek oblikujte tako, da bo neposredno izrazil to, kar želite, na primer: zaupam sebi, zmorem, sem odločna in se spoštujem. Tretjič, afirmacija naj bo v sedanjiku. Namesto: "Rada bi bila bolj samozavestna" raje: "Počutim se samozavestno" ali: "Sem samozavestna." Afirmacijo si lahko napišemo na več listkov in jih damo doma na vidna mesta, lahko tudi v denarnico oz. k dokumentom. Čim večkrat čez dan se spomnimo na afirmacijo in jo zavestno ponovimo.

Bodi, kar si. Ostalih je že tako preveč. (Loesje)
Biti zvest samemu sebi je želja mnogih. Kdo sem jaz in katere so moje prave potrebe in želje? Je moje življenje res življenje, ki ga 'želim živeti? Odgovori na ta in podobna vprašanja so bistvenega pomena, če želimo živeti zvesti sebi.

Cilji
Zakaj si postaviti cilje? Postavljanje ciljev je določanje smeri, v katero želimo iti v svojem življenju. Poglobimo se v svoje sanje, želje in hrepenenja ter naredimo načrt, kako bomo tako stanje na določen dan v prihodnosti tudi dosegli. Če se osredotočimo na nekaj, potem to lažje in hitreje dosežemo, kajti tja je usmerjena naša pozornost, ali kot je rekel Seneka: "Če ne veš, kam ploveš, ti noben veter ne pomaga."

Čudež motivacije
Kdaj ste nazadnje kaj opravili z navdušenjem? Kaj vas je v tistem trenutku motiviralo? Ste verjeli vase in so stvari gladko potekale? Motivacija je veter, ki nas ponese v željeno smer. Moramo pa seveda vedeti, kam si želimo in koliko nam je to vredno.

Delovanje
Eno najpomembnejših spoznanj in dosežkov v življenju je: biti tisti, ki odloča, in ne tisti, ki se odziva. Z drugimi besedami: ali delujemo ali samo reagiramo (na situacije, na besede, dejanja ... drugih), koliko smo dejavni in koliko se počutimo kot žrtev (okoliščin, drugih ...). Kolikokrat si rečemo "hočem", "želim" in kolikokrat "moram"?

Enkratnost, edinstvenost
Niti enega človeka ni v vaši bližnji in daljni okolici, ki bi vam bil popolnoma enak. In že samo dejstvo, da ste enkratni in edinstveni, vas dela vredne.
Ali kot se je izrazil Chesney Hawkes: Nihče ne more biti jaz tako, kot znam sam. Jaz sem pri tem najboljši.

Fantastično
Življenje je fantastično. Ljudje so fantastični. Narava je fantastična. Smo tisto, kar verjamemo, da smo. Vidimo tisto, kar želimo videti.

Gibanje
"Zdrav duh v zdravem telesu" je misel, ki je stara že skoraj dva tisoč leti in je danes enako ali še bolj aktualna. Telesno gibanje, zdrava prehrana, ustrezen življenjski ritem, dovolj počitka in sprostitvene dejavnosti, vse to bi naj bil del dnevne ali tedenske rutine. Pravo telesno ravnovesje pripomore k notranjemu ravnovesju. Notranje ravnovesje pripomore k pristnemu stiku s seboj, k polnejšemu zavedanju in bolj ustvarjalnemu življenju.

Hvaležnost
Nekateri pišejo dnevnik hvaležnosti, zakaj ne bi poskusili tudi vi? Preprosto napišite, za kaj ali koga v svojem življenju ste hvaležni. Napišite čim bolj konkretne stvari, četudi se vam bodo zdele banalne. Počasi boste spoznavali, kako bogato življenje imate in s kakšnimi čudovitimi ljudmi ste obkroženi. In če ste bili do sedaj vajeni videti na pol prazen kozarec, boste kmalu ugotovili, da je kozarec v bistvu napol poln.

Izzivi
Na probleme in težave glejmo kot na priložnosti in izzive. Velja v primeru, ko nas problemi ohromijo in potarejo. Poskusite naslednje: vsakič, ko se zalotite, da govorite ali mislite: "Imam problem"ali"To je pa velik problem", se popravite in si recite: "Pred seboj imam priložnost (izziv)"ali "To je moja priložnost". Nato opazujete razliko med enim in drugim stavkom. Kakšne misli in občutke vzpodbudi prvi in kakšne drugi? Jaz veliko raje uporabljam drugi stavek, saj mi beseda priložnost oz. izziv predstavlja izbiro, odprtost, vzpodbudo, svobodo in napredek, besedo problem pa doživljam kot ozko ulico, na koncu katere je visok zid. Blizu mi je tudi misel Lee Iococca: Neprenehoma smo izpostavljeni odličnim priložnostim, zamaskiranim kot nerešljivi problemi.

Jedro - kaj se skriva globoko v nas
Stara legenda pravi, da so bili nekoč vsi ljudje Bogovi. Toda zlorabljali so svoje božanske moči do te mere, da se je Najvišji med njimi odločil, da jim te vzame in skrije nekam, kjer jih ne bi  mogli najti. Kje najti najbolj primerno skrivališče? Manjša skupina preostalih Bogov se je posvetovala, da bi našli primerno skrivališče. Predlagali so: "Zakaj ne bi zakopali teh moči pod zemljo?" Toda Najvišji jim je odgovoril: "Ne. Ljudje bi zanje kopali globoko pod zemljo in bi jih našli." Bogovi so razmislili in rekli:"Torej bomo poslali njihove moči v globine oceana." "Ne," je odgovoril Najvišji, " prej ali slej bodo raziskali globine oceanov, jih našli in privlekli na površje." Bogovi so zopet staknili glave in oznanili: "Skrili jih bomo na najvišje gore." Najvišji je odkimal z glavo, "Človek se bo prej ko slej povzpel tudi na najvišjo goro. Zagotovo bi našel moči in jih zopet uporabil zase." "Ne vemo, kam bi jih skrili," so bili obupali Bogovi. "Ne na zemlji, ne v oceanih in ne na gorah ni prostora, kjer jih človek ne bi našel." Takrat je najvišji vzkliknil: "Takole bomo storili s človeškimi božanskimi močmi. Skrili jih bomo globoko znotraj njih, tam ne bodo niti pomislili, da bi jih iskali.

Od takrat naprej, pravi legenda, človek hodi po svetu, pleza, koplje, se potaplja, raziskuje in išče nekaj . kar že ves čas nosi v sebi .

Kaj, kako, kakšen
Kaj lahko danes spremenim na bolje? Na kakšen način lahko prispevam k izboljšanju odnosov in razmer doma in po svetu? Kaj lahko danes storim dobrega? Kako lahko danes bolje opravim svoje delo?

Vprašanja nam dajejo priložnost, da razmišljamo, kaj je tisto, kar lahko naredimo in se ne ukvarjamo preveč s tem, česa ne moremo. Spodbujajo nas, da postanemo ustvarjalno dejavni in aktivno spreminjamo svet na bolje. Odpirajo možnosti za izboljšave in ne iščejo krivcev. Skupna značilnost teh vprašanj je, da se začenjajo s KAJ, KAKO, KAKŠEN, usmerjana so na prvo osebo ednine (JAZ) in v DEJAVNOST (ne v pasivnost in čakanje).

Obstaja pa sklop vprašanja, ki v nas zbujajo pasivnost in občutek žrtve. Primeri: zakaj se mi to dogaja, kdo je kriv, kdaj se bo situacija izboljšala, zakaj moram vse jaz narediti, kdaj bomo slišali kaj novega . Skupna značilnost teh vprašanj je, da se začenjajo z besedami zakaj, kdo, kdaj, usmerjena so na druge in v pasivnost. Čakamo, da bodo drugi nekaj storili, da bo boljše ali iščemo krivca za nastalo situacijo. Seveda si lahko postavljamo tudi taka vprašanja, vendar veliko več dosežemo in hitreje rastemo, ko uporabljamo prvi sklop vprašanj. Izbira pa je vedno naša. Še misel za vzpodbudo: Nihče ne more narediti vsega, toda vsak lahko naredi nekaj.

Ljubezen
Odkrivati svoj notranji svet pomeni v sebi krepiti:
ODLOČNOST
PRIJAZNOST
POGUM
DOBROTO
SAMOSPOŠTOVANJE
ZAUPANJE
PLEMENITOST
ENKRATNOST
- skratka LJUBEZEN.

Mandarina
Se sprašujete kakšno zvezo imata mandarina in samopodoba? No, ne bom vam direktno odgovorila, kajti lahko bi bil tudi kivi ali jabolko. Nič hudega, če vam je sedaj še manj jasno. Do odgovora boste prišli sami, ko boste končali naslednjo vajo. Zanjo potrebujete eno mandarino (lahko tudi kakšen drug sadež, ki ga imate radi). Poiščite miren prostor, kjer vas ne bo nihče motil in se udobno usedite. Naslednjih nekaj minut boste vso vašo pozornost posvetili sadežu, ki ga imate v rokah. Zaprite oči in ga potipajte, počasi in pozorno po vsej površini. Bodite pozorni na občutek njegove oblike in površine (je gladek, hrapav ...), na njegovo temperaturo. Nato odprite oči in si ga dobro oglejte. Ni potrebno, da razmišljate o njem ali o čemerkoli drugem, temveč ga samo radovedno opazujte. Bodite pozorni na vsako podrobnost, ki jo opazite glede oblike, barve, velikosti . Sedaj zelo, zelo počasni olupite sadež. Zavedajte se vsakega svojega giba, ki ga pri tem opravite. Ko sadež olupite, ga ponesite k nosnicam. Pozorno ga ovohajte. Nato vzemite krhelj in ga zaprtih oči ponesite k ustom. Zavedajte se okusa. Počasi, pozorno ga zgrizite in prežvečite ter bodite pri tem pozorni, če se okus kaj spreminja. Pogoltnite grižljaj. Imate na jeziku še vedno okus po sadežu? Na katerem predelu jezika je najbolj izrazit? Ponavljajte postopek, dokler ne pojeste celega sadeža.

To je bila vaja usmerjanja pozornosti. Kako ste jo doživljali? Verjetno si ponavadi ne vzamete toliko časa za hrano. To je povsem razumljivo, saj tempo sodobnega življenja tega običajno ne dovoljuje. Vendar to ne opraviči dejstva, da si večina ljudi ne vzame dovolj časa za bolj pozorno prehranjevanje. Še tisti čas, ki ga imamo za to, velikokrat porabimo za premišljevanje o drugih stvareh (največkrat v glavi meljemo različne skrbi). Tako hrane v resnici sploh ne okusimo!

To seveda ne velja le za hrano. Večino časa preživimo precej nepozorno in tako tudi življenja nasploh v resnici sploh ne "okušamo". Kje so običajno naše misli? Kolikokrat se zalotite v razmišljanjih, kako bi življenje teklo, če bi se v preteklosti odločili drugače? Vas morda močno pritegujejo stare rane ali izgubljene priložnosti? Ali pa vas bolj kot preteklost zanima prihodnost, vas skrbi, kako se bo izteklo to ali ono, razmišljate, kaj vse se lahko pripeti in podobno? In zdaj še najpomembnejše vprašanje. Koliko časa v dnevu se zares zavedate sedanjosti: nasmeha na obrazu otroka, prvih snežink, ki poplesujejo v zraku, svojega notranjega miru, ki se skriva globoko v srcu, bežne a ljubeče kretnje partnerja ali bolečine, ki jo izražajo besede ostarelih staršev? Prav v globljem zavedanju sedanjosti je skrit ključ do izpolnjenega življenja, ki ga mnogi dolgo zaman iščejo. Pretekli dogodki nam služijo kot vir mnogih izkušenj in modrosti. Prihodnost pa kot čas, ki se ga veselimo, saj bo polno zavedanje sedanjih čustev, misli in dejanj, bogato vzcvetelo v prihodnosti.

Navdihujoče besede
Ali tudi vam določene besede dobro zvenijo in jih radi slišite znova in znova, saj v vas vzbujajo prijetne občutke? Jaz rada prisluhnem besedam kot so pogum, enkratnost, ljubezen, odločitev, zmorem, prijaznost, pokončnost, elegantnost, priložnost, spoštovanje. Nekaj teh besed imam napisanih na priročnem kartončku, ki ga nosim v denarnici in vsakič, ko odprem denarnico, vidim te besede. Pogosto o njih razmišljam ali pa jih pustim, da mi kot prijetno božajoči zvoki polnijo notranjost.

Občutek lastne vrednosti
"Vreden(-na) sem, zato ker sem." Ta stavek ponazarja bistvo pristnega občutka lastne vrednosti. Naša vrednost ne temelji ne na materialnih stvareh, s katerimi smo obdani, ne na naših sposobnostih, ne na naših lastnostih in kvalitetah. Nobena stvar nam ne more nadomestiti občutka lastne vrednosti, nihče nam ga ne more dati, ker ga že imamo. Pristni občutek lastne vrednosti temelji na naši enkratnosti. Zato naše lastne vrednosti ne more potrditi nihče drug. Če je naša vrednost odvisna od potrditve drugih, se spremeni v vrednost drugih.

Vendar kako do pristnega občutka lastne vrednosti, ki je v nas? S samozaupanjem. Samozaupanje nas podpira, hrani, povečuje vse tisto, kar je dobro v nas. Ko zaupamo, se prepustimo. "Zaupam, da zmorem. Zaupam, da se bo vse izteklo kot je prav." Prvi korak do večjega samozaupanje je v spremembi pozornosti, ki jo dajem sebi. Koliko se znamo podpirati in vzpodbujati v tem, kar je dobro in pozitivno v nas? Premislimo, v kolikšni meri naše misli in energijo usmerjamo v to, česar ne (z)moremo (n.pr.: Le zakaj mi nikoli nič ne uspe? Brezupen primer si. Drugi znajo bolje. To je nemogoče. Nisem vreden. Ne morem. .), koliko pa v to, kar zmoremo (Z vsakim dnem si bolj zaupam. Učim se sprejemati. Spoznavam svoje notranje potenciale. Življenje mi prinaša čudovite priložnosti za rast in medsebojno sodelovanje. Vem, da zmorem, ipd).

Negativne misli nam dajo občutek nemoči, brezupa in nevrednosti. Pozitivne pa utrjujejo naš pristni občutek lastne vrednosti in nas navdajo z občutkom, da zmoremo. "Ko zaupaš samemu sebi, znaš živeti." pravi Goethe. Samozaupanje pomeni, da se lahko zanesemo nase: na svoje zaznavanje, mišljenje, delovanje - nase.

Pohvala
Kdaj ste nazadnje pohvalili svoje bližnje? Kdaj ste nazadnje pohvalili sami sebe? Iskrena pohvala deluje kot vzpodbuda in kot priznanje. Krepi pozitivno v nas. S pohvalo izražamo spoštovanje drugim in seveda tudi sebi. Naj te misli odpihnejo še zadnje ostanke vzorcev kot so: lastna hvala se pod mizo vala ali lastna hvala, cena mala; pohvala kvari človeka ipd. Predstavljajte si, da je pohvala dragoceno darilo, ki ga podarimo drugim ali sebi. Pohvala spodbuja veselje, (samo)spoštovanje in (samo)zaupanje. Blagodejno vpliva na medsebojne odnose in lastno počutje.

Rast
Prizadevamo si za rast, ne za popolnost. Ta stavek naj bo vodilo na naši življenjski poti.
Pogosto je potreba po popolnosti razlog za nizko samospoštovanje. Ko skušamo biti popolni ali narediti nekaj popolno, se srečamo z občutki nezadovoljstva, frustracije, nemoči, lahko tudi z občutki brezupa in nevrednosti. Daleč od tega, kar smo si želeli doseči. Dobro je imeti v mislih, da se bo vedno našel kdo, ki bo znal bolje narediti neko stvar od nas, ki bo imel več znanja, več poguma, več moči. Zato si ne postavljajmo popolnosti za naš cilj. Raje izkoristimo priložnosti, ki nam jih ponuja življenje, da lahko rastemo, se bogatimo s spoznanji in odpiramo drug drugemu.

Samospoštovanje
Samospoštovanje je občutek spoštovanja do nas samih - z vsemi lastnostmi, potenciali, odlikami, pomanjkljivostmi in možnostmi. Gradimo ga iz zavedanja svoje enkratnosti, iz pristnega občutka lastne vrednosti. Daje nam zmožnost, da se imamo radi, ne glede na vzpone in padce, s katerimi se srečujemo v življenju, ne glede na sprejemanje ali nesprejemanje drugih. Je notranji temelj, na katerega se vedno lahko opremo. Je globok občutek zadovoljstva s samim seboj. Za razliko od samozavesti, ki je vera v lastne sposobnosti in se nanaša na to, kaj lahko dosežemo in kaj smo sposobni narediti, ne moremo imeti previsokega samospoštovanja. Lahko smo preveč samozavestni in na ta način tekmujemo z drugimi in se postavljamo nad ali pod druge ljudi. Samospoštovanje nas že v svoji osnovi enači z drugimi, saj temelji na enkratnosti vsakega posameznika. Torej z vidika samospoštovanje nobeno človeško bitje ni več ali manj vredno od drugih. Imamo pa različne sposobnosti, spretnosti, znanja ., ki vplivajo na našo samozavest. Ko se zares spoštujemo, imamo s samozavestjo redkokdaj težave.
Kako se kaže pravo samospoštovanje:

  • Ljudje, ki se spoštujejo, se ne prepuščajo obupu ali malodušju. V njih je vedno žarek optimizma, tudi v zelo težkih situacijah.

  • Niso nasilni ne do sebe ne do drugih. Trudijo se biti pravični in živeti v harmoniji s seboj in z drugimi.

  • Zaupajo vase, čeprav se zavedajo, da ne obvladajo vsega. Vedo, da so spodrsljaji sestavni del učenja in življenja, zato jih sprejemajo z razumevanjem, tako pri sebi, kot pri drugih.

  • Niso zavistni, tekmovalni in znajo odpuščati.

  • Znajo spoštovati tudi majhne uspehe pri sebi in pri drugih. Niso prezahtevni do sebe in tudi do drugih ne, kar seveda ne pomeni, da nimajo nikakršnih zahtev.

Samospoštovanje se torej ne kaže le v odnosu do sebe, temveč tudi v odnosu do drugih. Razumevanje in spoštovanje sebe predstavljata ključ za razumevanje in spoštovanje drugih. Noben drug dejavnik ne vpliva tako izrazito na naše zdravje, duševni mir in notranje zadovoljstvo, na zastavljanje in doseganje ciljev, na naše sposobnosti in našo ustvarjalnost, na kvaliteto naših odnosov in številne druge stvari v življenju kot ravno to, v kolikšni meri znamo razumeti in spoštovati sebe.

Šepetanje . širina . mir . tišina . zadovoljstvo . bližina.

Tisti, ki verjamejo, da lahko nekaj storijo in tisti, ki verjamejo, da ne morejo - oboji imajo prav. Henry Ford

Unikat
Imate doma kakšen unikaten predmet - vazo, sliko, kipec ali kaj podobnega? Se vam zdi dragocen? Kako ravnate z njim? Kaj si mislite o njem? Ga občudujete? Znate pohvaliti njegove odlike (material, ročno delo .)? Koliko se vam zdi vreden? Sedaj pa pomislite nase. Zavejte se, da ni človeka, ki bi vam bil enak. Tudi vi ste unikat - edinstveni in originalni. Edini na svetu. Kako ravnate s seboj? Se sami sebi zdite dragoceni, vredni? Se zavedate svojih kvalitet, potencialov, svojih darov s katerimi bogatite ljudi okoli sebe?

Vprašanja v razmislek:
Kaj je za vas največja vrednota?
Kaj vas izpolnjuje?
Kaj najbolj cenite pri sebi?
Kaj ste si kot otrok želeli postati?
Kdaj ste si nazadnje vzeli čas samo zase?
Kateri nasvet iz svojih življenjskih izkušenj bi dali zanamcem?
Kolikokrat na dan ste se danes nasmejali?
Kaj vas trenutno v življenju osrečuje?
Za kaj ste trenutno v svojem življenju hvaležni?
Katera je vaša najdragocenejša življenjska izkušnja?
Koliko kosov sadja ali zelenjave ste danes pojedli?
Če bi posneli film o vašem življenju - kakšen naslov bi imel?
Kaj ima največji vpliv na vaše življenje?
Kaj vam daje moč in vas opogumlja?

Zrcalo smo
in v njem obraz.
Okus neskončnosti
okušamo ta čas.
Smo bolečina
in njen lek.
Prijetno hladna voda,
vrč, ki ji določa tek.
Rumi

Življenje
Kakšno življenje želite živeti? Verjamem, da vas bodo črke abecede pripeljale do odgovora in vem, da boste zaživeli življenje, ki bo temeljijo na spoštovanju, zaupanju in medsebojni delitvi.

 

Nina Leskovar

 

     

Prva stran

NOVO!