ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

PREHRAMBENI KOTIČEK

Zima nam pičlo odmerja sončne žarke. Marsikdaj imamo občutek, da nas veter v tem letnem času prezebe do kosti in da se pravzaprav ne moremo in ne moremo dovolj segreti. Kot bi potrebovali gretje od znotraj. Sedaj se morda z nostalgijo spominjamo dolgega, vročega poletja. Pa ne le zaradi obilja toplote, tudi zato, ker je poleti na voljo veliko zdrave hrane, ki je velikokrat ni treba niti kuhati, dovolj je le skok na vrt (ali v hladilnik), narežemo, začinimo in obrok je pripravljen. V nasprotju s poletjem nam pozimi veliko bolj prija kuhana hrana, preprosto zato, da nas ogreje od znotraj.

 

Pri ogrevanju telesa si lahko pomagamo z nekaterimi začimbami, na primer z ingverjem, ki nas segreje, poleg tega pa ima še veliko drugih pozitivnih učinkov na telo. Spodbuja namreč prebavo, še posebej beljakovin, pomirja želodec, zmanjšuje nenormalna vnetja v telesu, uravnava delovanje obtočil, menda deluje celo protikancerogeno. Kadar uporabljamo ingver, posušen in zmlet v prah, deluje ta, za razliko od svežega, bolj blažilno in protivnetno. Iz njega si lahko skuhamo tudi čaj: za eno skodelico nastrgamo pol žličke sveže korenine ingverja, počakamo 15 minut in napitek, topel ali hladen, je pripravljen, da nas varuje pred prehladi in virozami.

Mateja Meško Kaiser

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.