ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Intervju s Petrom Harperjem, ustanoviteljem Centra za alternativno tehnologijo v Veliki Britaniji

EKO CENTRI

Nekateri so v opozarjanju na probleme, iskanju in predstavljanju rešitev našli svoje poslanstvo. Prvi eko(loški) centri so nastali že pred več kot 25. leti. V tujini so sprejeti kot učinkovito orodje za testiranje in promocijo različnih tehnologij gradnje, ki imajo zanemarljive vplive na okolje. Umanotera, slovenska fundacija za trajnostni razvoj, je v aprilu pripravila posvet "Eko centri - predstavitev trajnostne gradnje skozi odkrivanje tradicionalnih pristopov in sodobnih tehnologij."

Poleg bogate in zares zanimive predstavitve g. Petra Harperja (intervju z njim lahko preberete v nadaljevanju) sta se me najbolj dotaknila uvodni nagovor ljubljanskega podžupana, prof. Janeza Koželja, in predstavitev slovenskega izročila v očeh arhitekta Ire Zorka. G. Koželj je predstavil trajnostno gradnjo kot popolnoma logičen del okoljske etike in arhitekture prihodnosti. Ob tako celovitem zavedanju na strani stroke (g. Koželj je redni profesor na Fakulteti za arhitekturo) in oblasti preseneča skromnost korenitih posegov v smeri trajnostne prihodnosti. To je pokazala tudi preskromna udeležba na posvetu, predvsem s strani predstavnikov lokalnih oblasti. Prevladovali smo posamezniki in skupine, ki nam je blizu okoljska problematika in trajnostne rešitve.

Da so večino rešitev, ne samo trajnostne gradnje, ampak tudi sobivanja v širšem pomenu besede, poznali že naši predniki, je lepo prikazal g. Zorko. Ob tem sem se še bolj zavedel, da je prihodnost v modri povezavi zares bogatega kulturnega izročila in nekaterih rešitev moderne tehnologije.

Pot nam tudi v slovenske prostoru lahko olajšajo prav eko centri, ki z ozaveščanjem in predstavljanjem alternativnih tehnologij služijo kot vzori dobre prakse. Eden takšnih je zagotovo Center za alternativno tehnologijo (Centre for Alternative Technology - CAT), v Wellsu v Veliki Britaniji. Je eden vodilnih eko centrov na svetu in obstaja že od leta 1973, ko so ga ustanovili na obrobju narodnega parka. Obiskovalcem ponuja široko paleto učinkovitih praks na področju trajnostnega bivanja in novo znanje na področju tehnologij.  Center je opremljen s prvo fotovoltaično streho, ki je bila zgrajena v Veliki Britaniji, in drugimi zanimivimi praksami "centra za obiskovalce", kjer se lahko ti srečajo z učinkovitimi rešitvami za trajnostno bivanje. CAT ima tudi bogat biološki vrt in obiskovalce izobražuje o pomenu ekološko pridelane hrane.

Domen Zupan

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.