ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Srčna čakra

OSREDNJA ČAKRA ČLOVEKOVE PSIHE

Misli in domišljija so nekaj zelo finega, nesnovnega, fizično telo pa je materialno, snovno. Kako lahko potemtakem možgani ustvarjajo misli? Kako lahko iz objektivnega nastane subjektivno? To je za sodobno znanost nelahka uganka.

Ezoterika rešuje ta problem po svoje. Subjektivni pojavi obstajajo na drugih frekvencah, na drugih nivojih zavesti. Misli nastajajo na mentalnem, čustva na astralnem, duhovni pojavi na duhovnem nivoju zavesti. To so subjektivni nivoji, ki pa so na svoji ravni enako resnični kot je fizična raven. 

Prana kot posrednik

Če je tako, kako pa potem lahko na primer misli ali čustva "preskočijo" iz svojega nivoja na fizični nivo zavesti, to je v možgane? Tam sprožijo številne nevronske procese, tako da telo "začne" misliti in čustvovati. Odgovor je: zaradi posrednika, to je prana. Prana je tista fina psiho-bio-energija, ki napolnjuje ves prostor in prežema vsa bitja ter je nekakšen posrednik med objektivnim fizičnim telesom in subjektivnimi, psihičnimi pojavi. Je nekakšno "lepilo" za subjektivno in objektivno, psihično in biološko. Podobno kot svetloba omogoči, da oko vidi predmet, prana omogoča, da fizični možgani zaznajo psihične pojave na drugih nivojih zavesti.

Čakre kot transformatorji

Prana ne omogoča tega sama po sebi. Prana se v bitjih zgosti v posebno pransko telo ali etrsko telo. Etrsko telo potem deluje kot posrednik med psihološkimi in biološkimi funkcijami. V ta namen ima specializirane organe, ki so kot nekakšni transformatorji za vibracije iz subjektivnih ravni. Ti specializirani organi so psihična središča ali čakre. Vsaka čakra je uglašena na določeno frekvenco, na primer spolna čakra je uglašena na instinktivni nivo zavesti, trebušna čakra na čustveni nivo zavesti, srčna čakra na nivo duhovne ljubezni in tako naprej.

Primož Škoberne

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.