ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Razmišljanje

PRAVIČNA DELITEV

"S pomočjo pravične delitve lahko v svetu ponovno vzpostavimo ravnovesje, ki bo omogočilo nadaljnji razvoj človeštva, vendar ne takšnega razvoja, ki nekaterim omogoča brezmerno bogatenje, drugim pa zgolj revščino in opustošenje. O resničnem razvoju bomo lahko govorili samo takrat, ko se bo razvijala celotna človeška družba, ko bodo vsi ljudje lahko zadovoljevali svoje osnovne potrebe in ko bodo skupne dobrine izkoriščane in uporabljene v okviru zmožnosti planetarnega okolja."

Začeli smo s konca, s citatom s hrbtne platnice knjižice avtorja Roka Kralja z naslovom Pravična delitev dobrin, ki je nedavno izšla v samozaložbi. Ob knjigi bomo skušali na kratko razmišljati o bistvu pravične delitve dobrin, o temi, ki bo, tako lahko vsaj upamo, že v bližnji prihodnosti postala izjemno pomembna v svetu, ki ga tarejo mnogi hudi problemi. Da bi lažje sledili knjigi, bomo za podnaslove izbrali kar naslove štirih poglavij, na katere je knjiga razdeljena.

Svet v neravnovesju

Ne samo znanstveniki, tudi povsem običajni ljudje vemo in čutimo, da je z našim planetom nekaj hudo narobe. Lakota, revščina, ozdravljive bolezni, pomanjkanje pitne vode, globalno segrevanje ozračja so največji problemi, s katerimi se danes sooča človeštva. Manjši del človeštva se sicer koplje v bogastvu in brezmerno troši obilne planetarne vire, a tudi njih najeda skrb pred skupno mračno prihodnostjo. Občutljiv planetarni sistem, ki je celota vseh okoljskih sistemov in vseh živih bitij, je zato vržen iz ravnotežja. Problemi človeštva so veliki, a ne nerešljivi, še posebej, če poznamo prave vzroke zanje.

Rok Kralj

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.