ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Eliksir, Šola zdravja Duhovne univerze, vam svetuje

NIČ VEČ KRIŽEV IN TEŽAV S KRIŽEM

Hrbtenica je središčna os, deblo našega življenja. Sestavlja jo 24 vretenc, med katerimi ležijo hrustančne blazinice in še 9 zraslih vretenc križnice in trtice. Hrbtenica je osnovna oporna struktura telesa, hrbtenjača pa glavni komunikacijski kanal, avtocesta živcev.  Po jogijski filozofiji je tudi glavni energijski kanal, ki povezuje najnižjo in najvišjo energijsko točko, čakro, v telesu. Od pretočnosti hrbtenice sta odvisna naše zdravje in duhovna rast.

Ali veste, da smo zvečer običajno manjši kot zjutraj? Čez dan se hrbtenica malenkost posede. Medvretenčni prostori zapolnjujejo medvretenčne ploščice, to so hrustančne blazinice, ki delujejo kot nekakšni blažilci. Cel dan so prenašali telesno težo in blažili sunke, podobno kot pri hoji po stopnicah. Kljub njihovi prožnosti se to posedanje čez dan malenkost pozna, med nočnim počitkom pa se povrnejo nazaj in smo spet "enako veliki". Vendar leta prinesejo svoje in tako počasi "lezemo skupaj", če ne skrbimo za hrbtenično moč in prožnost.

Posedanje medvretenčnega prostora oziroma sesedanje hrbtenice povzroča mnoge nevšečnosti. Deformiran hrustanec lahko stisne in draži živce, prav tako pa se lahko poslabša krvni pretok v okoliška tkiva. Posebej obremenjeni del hrbtenice je križ. Težave s križem so vse bolj pogoste pri ljudeh, ki opravljajo pretežno sedeče poklice in so poleg tega premalo ali neustrezno telesno aktivni. Križ oziroma trtica in zadnji ledveni vretenci nosijo pač največjo težo. Zaradi tega se hrustanec med vretenci deformira in se izboči (hernija diskusa). Žrtev pa je pogosto bedrni živec in pojavijo se težave, ki jim pravimo išias (lumboishialgija). Zdrs diskusa lahko sproži pretiran telesni napor, nepravilen gib ali dvig težkega predmeta.

Primož Škoberne

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.