ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Osvežitev za poletje

KOZAREC OSVEŽILNE PIJAČE

Dobre osvežilne pijače so primerne za vsako priložnost, še posebej poleti. Najboljše so sveže, narejene doma. Zadostuje že en kozarec, ki nas okrepi in osveži.

V poletnem času je priporočljivo pitje pijače sobne temperature, sicer ima telo veliko dela, preden hladno tekočino ogreje. To velja še posebej za vse, ki imate težave z ledvicami.

Sokove običajno pripravljamo tako, da sadje zmeljemo ali iztisnemo, sok pa nato v steklenicah pasteriziramo. V obeh primerih sok segrejemo le do 75 °C. Tako ohranimo še velik del vitaminov, rudninskih snovi in naravno aromo. Če uporabljamo sokovnik, hkrati sočimo in pasteriziramo.

Sadje, namenjeno predelavi, mora biti zrelo, zdravo in čisto. Obiramo na dan za cvet in plod ob rastoči luni. Takrat so plodovi bogatejši s sladkorjem, zato pri pripravi potrebujemo manj sladkorja kot običajno. Pobrano sadje operemo v hladni vodi, jagodičevje naložimo v cedilo ali sito, potopimo v čisto vodo ali pa narahlo oprhamo. Koščičastemu sadju odstranimo koščice. Vse, kar uporabljamo pri predelavi, mora biti čisto: košare, cedila, posoda, stroji za mletje in stiskanje, steklenice, zamaški, kuhalnice in zajemalke.

Elvira Devetak Zavodnik

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.