PRVA STRAN
GAMA - kaj je to?
RAZISKAVE
Kontakt

  
  Center za Duhovno Kulturo,
  zavod za izobraževanje,
  vzgojo, razvoj in kulturo

 

 

 

Gama - meditacija za vsakogar


Gama meditacija je avtohtona metoda, ki je nastala na slovenskih tleh v začetku devetdesetih let. V njenem snovanju so sodelovali izkušeni učitelji meditacije in je plod večletnega timskega in strokovnega dela.  Ustvarjalci so pri njenem oblikovanju želeli, da bi bila metoda čimbolj naravna, preprosta in učinkovita.  Izkušnje udeležencev pričajo, da jim je uspelo. O meditaciji in njenih učinkih sem se pogovarjala z učiteljem meditacije Leom Ivandičem, ki bo v aprilu vodil tečaj Gama meditacije v Ljubljani.


Mi lahko poveste, kaj pravzaprav je Globinska meditacija Gama?
Globinska meditacija je preprost način sproščanja telesnih in duševnih napetosti ter poglabljanja v notranji mir. Njena prednost je v tem, da ničesar ne skušamo doseči na silo, temveč izkoriščamo naravne težnje naše fiziologije in psihe. Ko se naučite slediti navodilom, se proces sproščanja in poglabljanja pozornosti dogaja sam po sebi v skladu z naravnimi zakonitostmi. Je kot spust po toboganu, ni se vam treba poganjati, da bi drseli po njem.


Ali se lahko meditacije nauči vsakdo, neodvisno od izobrazbe, življenjskega stila ali veroizpovedi?
Moja izkušnja je, da se Gama meditacije lahko nauči vsakdo.  Kdor zmore usmerjati svojo pozornost in jo nekaj časa ohranjati na določenem procesu, z izvajanjem Game ne bi smel imeti nobenih težav. Sicer pa je Gama povsem neideološka in primerna tako za verne kot ateiste. 


Kaj pridobimo z izvajanjem meditacije, oziroma zakaj jo je smiselno izvajati?
Smisel izvajanja globinske meditacije je v njenih učinkih: zelo dobro odpravlja posledice stresa, ki je postal naš vsakdan ter pozitivno vpliva na obnavljanje energijskih zalog telesa.  Občutki sproščenosti vas po meditaciji spremljajo še nekaj ur, zaradi česar se drugače odzivate na ljudi in dnevne dogodke. Ljudje, ki meditacijo redno izvajajo že nekaj časa pa opažajo še druge pozitivne spremembe, kot so izboljšan spomin in miselna zbranost, večja čustvena stabilnost in  boljši spanec ter manjša potreba po stimulansih kot so kava in energijski napitki.

Kje se lahko globinske meditacije naučimo?
V aprilu in maju bodo potekali tečaji globinske meditacije v Ljubljani, Radovljici, Postojni, Kopru in Mariboru. Tečaj traja štiri dni in poteka v večernih urah, srečanja pa so dolga po uro in pol do dve. V tem času pod vodstvom učitelja usvojite tehniko izvajanja in ste po tečaju povsem samostojni.  Za meditacijo dnevno porabite le pol ure, najtežje pri njej pa je, da sedete in pričnete z izvajanjem naučenih korakov. Ostalo poteka skoraj samodejno. Prijetne učinke meditacije boste na sebi opazili takoj, spremljali pa vas bodo še dolgo v dan.

 

N.A.