ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Uvodnik Poletje 1999 - Sonce na nebu, sonce v meni

 

Poletje - čas za oddih

Na meji znanega

Ko predmeti spregovorijo

Karma in ljubezen

Utrinki večne modrosti

Odkrivanje življenjske radosti

Otrok, starš in odrasel

Vloge, ki jih živimo

Ezoterilni portret

Maria Callas !

Poletno branje

Najina ljubezen

Jeza in mi

Ko nam zakuha

Nepopolni bog

klub CDK Nova Gorica

Zaživela so klubska srečanja

En korak predaleč

Majski bivalni semnar drugega letnika

Slap luči

Hatha joga

Sveča in kobra

Zdravilne rastline

Kresne rastline, navade in verovanja

Hrana radodarnega poletja

Biokibernetika

Skrivnost ravnovesja v naravi

Sočutje srca

Nenavadna srečanja

Življenje na pragu smrti

Društvo kreativnih ljudi - Loesje

Pisali ste nam

Knjižnja polica CDK na internetu

Uvodnik Poletje 1999 (št. 16)

Sonce na nebu, sonce v meni

Le kdo med nami se ne prepušča rad toplim božajočim sončnim žarkom? Vendar se le redko zavemo, da je sonce tisto, ki oživlja celoten planet. Sonce je vir svetlobe, toplote, vir življenja. Hkrati pa je izvir posebno čiste, nevidne energije, imenovane tudi prana ali či, ki jo naše bioenergijsko, in s tem tudi fizično telo, nujno potrebuje za svoj obstoj.

V hindujskih tekstih je sonce izvir vsega, kar obstaja. Nanj se je pogosto gledalo kot na oko boga. Žarki so predstavljali njegov blagoslov, nebeški (duhovni) vpliv, ki ga zemlja sprejema, ko sonce s svojimi nevidnimi nitmi objema vse, kar biva. Hkrati je tudi simbol nesmrtnosti, saj se vsako jutro znova rojeva in tako ponazarja nenehno prerajanje življenja.

Pa vendar je sonce, ki ga opazujemo na nebu, le najbolj pozunanjen izraz moči notranjega življenja. Vsaka življenjska oblika ima namreč svojo notranjo, subjektivno plat, ki je vir osnovnega življenjskega impulza. Sonce torej izžareva to notranjo moč, moč, ki oživlja. In kot je sonce v središču neba tisto, ki daje življenjsko moč, je tudi duhovno središče v vsakomur med nami vir življenja. Temu središču lahko rečemo tudi duhovno srce ali duhovno sonce. Le-to človeka nenehno navdihuje, mu daje moč ob različnih življenjskih preizkušnjah in izzivih.

Človek nenehno išče srečo, izpolnitev. V nas je nenehno prisotna težnja po harmoniji, ki pa jo iščemo v svetu dobrin, zabave, denarja, ... In vendar je skrito v nas samih. Naše duhovno sonce je venomer polno, bogato, pa naj se počutimo še tako izpraznjene. In ne samo to: tudi dajati si želi. Želi nenehno deliti radost življenja z drugimi bitji. To je točka čistega miru, stabilnosti in polnine.

Ko sonce zgodaj zjutraj s svojimi žarki obsije zemljo, razžene temo - to omogoča videnje sveta. Podobno žar notranjega sonca, duhovnega jedra v človeku prinese v življenje sposobnost celostnega videnja, jasnost, optimizem, kar spremeni naš pogled na življenje. Tako je sonce tudi simbol razsvetljenja, ko v našem umu posveti luč razumevanja in ko žarek luči prinese hipno intuitivno spoznanje.

Ko vzide jutranje sonce, se začne nov dan. Ko zažari notranje sonce, se začne novo, drugačno življenje.

Naj notranje sonce sije v vas skozi poletje in v jesen. Želimo si, da bi k temu pripomogla tudi revija v vaših rokah.

Darja Cvek Mihajlović