Če želite, da vas obveščamo o predavanjih, delavnicah, novostih na spletnih straneh, vas vabimo, da se prijavite na E-novice Šole čustvene inteligence


Šola čustvene inteligence
Zavod CDK
Ruska 13, Ljubljana
(01) 433 93 03
041 628 748
sci@cdk.si

Pot: Prva stran | O šoli | Vsebina | Modul Postavitev družine | Članek

 

POSTAVITEV DRUŽINE

Družina je okolje, kjer bi se morali počutiti varne, sprejete in ljubljene. Žal pogosto ni tako. Pri razreševanju družinskih vzorcev si lahko pomagamo na različne načine, v zadnjem času pogosto slišimo tudi za metodo Postavitev družine, o kateri smo se pogovarjali z voditeljem delavnic Postavitev družine Boštjanom Trtnikom iz Šole čustvene inteligence.

Kaj je postavitev družine?
Postavitev družine je posebna metoda za razreševanje družinskih konfliktov in čustvenih vozlov. Njen utemeljitelj je nemški filozof in psihoterapevt Bert Hellinger, danes pa je razširjena v več kot 40 državah sveta. Postavitev družine na družino gleda kot na sistem, ki je v ravnovesju in miru takrat, kadar imajo vsi, ki pripadajo družini, v njej svoje mesto. Zaradi različnih usodnih dogodkov prihaja do družinskih čustvenih zapletov.

Kateri so ti usodni družinski dogodki?
Zgodnje smrti v družini, na primer če otroku umrejo starši, če umre otrok, različne težke bolezni in invalidnosti, prometne in druge nesreče, umori in samomori, splavljeni otroci, udeleženost v vojnih situacijah . To so vse dogodki, ki prinesejo neko breme v družino in veliko intenzivnih čustev. Običajno jih družina ne uspe razrešiti in ostajajo v družinskem sistemu ter se na ravni nezavednega prenesejo v naslednjo generacijo.

Pri čem konkretno ta metoda lahko pomaga? S kakšnimi težavami ljudje prihajajo na delavnico postavitev družine?
Postavitev družine pomaga pri razreševanju težav v partnerskih in družinskih odnosih, velikokrat pridejo na delavnico ljudje, ki že dalj časa neuspešno iščejo rešitev v odnosih. To so lahko odnosi s starši, z mamo, očetom ali obema. Lahko je bolj izpostavljen partnerski odnos ali odnosi z otroki. Na delavnico prihajajo tudi tisti, ki čutijo, da jih nekaj v življenju drži nazaj, da nimajo prave energije, da imajo premalo samospoštovanja .

Kako konkretno poteka postavitev družine?
Posameznik, ki se odloči, da bo postavil svojo družino, si izmed udeležencev na delavnici (običajno jih je okrog 10) izbere predstavnike za tiste družinske člane, ki jih želi postaviti. Razporedi jih v prostor po svojem notranjem občutku. Kar je potem najbolj zanimivo in zaradi česar se postavitev družine imenuje fenomenološka je to, da izbrani predstavniki dobijo občutke tistih oseb, ki jih predstavljajo, čeprav o njih ne vedo ničesar oz. tudi ni potrebno da bi karkoli vedeli. Na ta način pride na površje skrita čustvena družinska dinamika, ki jo nato voditelj delavnice počasi vodi v smer razrešitve in ponovne vzpostavitve povezanosti med družinskimi člani.

Kakšno so čustveni odzivi ljudi, ki se udeležijo postavitve družine? Kaj vse doživljajo na sami postavitvi?
Udeleženci delavnice so nemalokrat presenečeni nad tem, kako metoda družinske postavitve zares deluje in kako predstavniki družinskih članov dobijo občutke oseb, ki jih predstavljajo. Tisti, ki so v vlogah družinskih članov doživljajo različna čustva, ki so prisotna v tej družini: jeza, zamera, strah, prizadetost, bolečina, hrepenenje, ljubezen . Prav tako se dogajanje dotakne vseh, ki samo opazujejo postavitev - velikokrat jih to, kar vidijo, tako ali drugače spominja na njihove lastne družinske zgodbe in so ganjeni. Ob koncu delavnice je velikokrat čutiti olajšanje, notranji mir, sprejemanje, povezanost ter veliko ljubezni.

 

 

 

     

Prva stran

NOVO!