ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Eliksir - šola zdravja

SLADKO, KI TE LJUBIM SLADKO

Slastni sladoledi, hrustljavi piškotki, zapeljive tortice ... Samo še to tablico čokolade ... Pa kavico s sladko smetano ... Zakaj se je tako težko upreti sladkim stvarem? Tudi če zberemo voljo in se jim odpovemo, to traja le dan ali dva, morda teden dni. Potem pa gre spet vse po starem.

Pa ne gre samo za sladkarije, gre tudi za pice, testenine, ocvrt krompirček, sendviče, cvrtje, pivo, alkohol ... Ko se telo navadi na kalorično hrano, se je težko odvadi. Zato se je tudi težko znebiti odvečnih kilogramov in shujšati. Zdi se, da je potrebna močna volja, ampak kaj, ko kljub volji vedno znova zmaga želja po hrani.

Počasi izgubimo voljo za hujšanjem in še dobro mnenje o sebi. "Tolikokrat sem že poskušal, pa vedno zaman." Morda vas bo potolažila dobra novica. Ni naša krivda, da se ne moremo upreti kalorični in sladki hrani. Želja po sladkem ni naša napaka. To je samo naravni mehanizem telesa, da skuša preskrbeti možgane s potrebno energijo - s krvnim sladkorjem, z glukozo.

Dobri in slabi fantje
Če jemo ogljikove hidrate, potem bi morali biti možgani več kot preskrbljeni s sladkorjem.  Da, če ne bi nanj čakali še drugi "plenilci". Črevesje naseljujejo mlečnokislinske  bakterije, ki sodelujejo in pomagajo pri prebavi. To so koristne bakterije, ki pomagajo pri razgradnji beljakovin in ogljikohidratov. Iz hrane jemljejo hranila, ki jih telo ne potrebuje, sproščajo pa koristne snovi kot sta vitamin B in vitamin K.

Primož Škoberne

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.