ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Smo, kar jemo

ZA ZDRAVJE JE POTREBNO NEGOVATI LETNI RITEM

Najnovejša nutricistič­na spoznanja dokazujejo, da je eden od pomembnih dejavnikov pri zdravju in vitalnosti naših teles to, kar dan za dnem skozi usta vnašamo v svoje telo. O zdravi prehrani je bilo napisano že veliko. V zadnjem času pa se uveljavljajo spoznanja o prehranjevanju v povezavi s fizičnim, psihičnim in duhovnim bistvom človeka. Poleg zdrave pridelave hrane je umetnost tudi v pripravi hrane na način, da bo ohranila vse svoje zdravilne lastnosti.

V naših telesih že stoletja delujejo naravni cikli, ki sledijo ritmu dneva in noči, tedna, meseca in leta. Sodobni ritem življenja nas od ciklov oddaljuje in pogosto prinaša nezdravo življenje in slabe prehranske navade. Če se z njimi ukvarjamo, bomo odkrili, da kjerkoli srečamo življenje, srečamo tudi ritmična dogajanja.

Zač­ne se z ritmom leta, ki je pri človeku ritem fizič­nega telesa. V vseh dvanajstih mesecih v letu življenjski procesi ne tečejo vedno enako intenzivno in tudi človeški organi ne delujejo vedno enako. Zato je za zdravje fizičnega telesa pomembno negovati letni ritem. Človek je otrok kozmosa, ki v sebi nosi ritme. V povezavi z letnimi časi naj bi se človek prehranjeval sezonsko. Moje osebno mnenje je, da paradižnik, paprika in jajčevci ne spadajo v prehrano v zimskem času, sicer pa je odločitev vaša.

Elvira Devetak Zavodnik

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.