ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Prehrana spomladi

NOV ZAČETEK ZA ČLOVEKA IN NARAVO

Pomlad je sinonim prebujanja, ko se za zemljo in človeka začne novo časovno obdobje. To je tudi pravi trenutek, da se znebimo kakšnega odvečnega kilograma, ki smo ga pridobili čez zimo.

Spomladi je pri človeku energija jeter na višku. Zato je v tem letnem času zelo pomembno, da jeter ne preobremenjujemo z neprimerno hrano. Pretirana obremenitev jeter ovira normalno delovanje vranice in želodca.

Nasploh se moramo v tem letnem času izogibati uživanju kisa (vseh vrst), kisle hrane (agrumov, tropskega sadja, kislih hrušk, češenj ali jagod, paradižnika, sira in mlečnih izdelkov) ter prenajedanju in pretiranemu pitju, če naše zdravstveno stanje ni najboljše. Priporočljivo je uživati lokalno sezonsko zelenjavo in sadje. Izven sezonska zelenjava in sadje, ki uspevata v rastlinjakih na prisiljen način, sta obubožana z vitalno energijo, tudi če sta ekološkega izvora.

Pomlad je čas uživanja zelja (brstičnega ohrovta, brokolijev), janeža, pora, korenja, repe, čebule, belušev, črne redkve, bele redkve, solate. Zelo so priporočljive rastline, ki rastejo prosto v naravi. Zaradi svoje spomladanske energije so "gospodarice" tega časa: regrat, radič, trpotec, kopriva, korenine repinca, komarček, lepinec .

Elvira Devetak Zavodnik

 

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.