ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Piškoti

ČAROBNI VONJ ZAČIMB

Brez besede "sladek" ni predstave o raju. Sladkost nam daje globok občutek ugodja. Občutimo jo kot sol, kot začimbo življenja. Obe osnovni začimbi ljudje cenimo že stoletja. Na koncu jezika imamo čutnice za sladko, na korenu pa za slano.

V pecivu in njegovih raznolikih oblikah so do danes opazne prastare sledi o žrtvenem daru. Pekači v obliki sonca, lune in zvezd ponazarjajo mistično moč vesolja.

Veliko slaščic je k nam prišlo po trgovskih poteh starega sveta iz Kitajske, arabskih dežel in z Vzhoda. Po istih poteh so do nas prišli nekoč tuji vonji eksotičnih začimb, brez katerih si danes peke ne moremo predstavljati. Ker so imele zdravilno moč, so jih v srednjem veku tehtali v zlatu. Znanje o tem pa so prenašali samostanski menihi iz roda v rod. Čeprav mnogih starih pomenov peciva in kruha v današnjem svetu ne poznamo več, še vedno ostaja skrivnost in čarobni vonj začimb. Kako puste bi bile jedi brez začimb!
Ekološko pridelane začimbe so neprimerno bolj aromatične od konvencionalnih. Enako kot ostala ekološka hrana, vsebujejo več zdravilnih učinkovin. Možno jih je dobiti tudi pri nas, le stopiti moramo do trgovine z zdravo prehrano. Najpogosteje uporabljena začimba je prav gotovo cimet, vse bolj pa se pri peki peciva  uveljavljajo ingver, kardamom, janež in nageljnovi klinčki. Ko uživamo v dišavah, pa se včasih tudi vprašamo po njihovem izvoru.

Elvira Devetak Zavodnik

 

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.