ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

BOGASTVO INDIJSKE KULINARIKE

Slučajno sem ujela pogovor dveh oseb, ki sta govorili o osebi srednjih let, češ da je že od rojstva vegetarijanec. Najprej sem pomislila na to, da ta oseba ne prihaja iz Evrope, ampak po vsej verjetnosti iz Indije. Imela sem prav. Indija ima med vsemi državami sveta najdaljšo vegetarijansko tradicijo in to več kot 5000 let.

V Evropi so resneje začeli razmišljati o zdravi hrani šele zadnjih 100 ali 200 let. Znan grški matematik in filozof Pitagora je priporočal vegetarijanstvo kot življenjsko prakso. Pitagorejci so v šestem stoletju pr. n. št. imeli versko skupnost v južni Italiji in vegetarijanstvo je bilo sestavni del njihovega življenja. 

Če pogledamo kuharske napotke in recepte iz antičnega časa, vidimo, da so Grki in Rimljani pojedli ogromno različnih vrst mesa. Seveda govorimo tukaj o bogatejših slojih. Prehrana revnejših slojev je bila v glavnem sestavljena iz doma pridelane zelenjave, različnih vrst kaše in žit. V Evropi je od antike naprej pa skozi ves srednji vek in do današnjega časa to, da ne ješ mesa, pomenilo ali si reven in si mesa ne moreš privoščiti ali pa si malo čuden in se nagibaš k vzhodnjaški filozofiji. V vsakem primeru da torej izstopaš iz zlate sredine. Jesti veliko mesa je pomenilo, da ti gre dobro.

Mateja Tea Dereani, Vegedrom

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.