Prehrambeni kotiček
KAKO V PREHRANI NADOMESTIMO MESO
Razlogi, da se človek odloči za vegetarijanstvo, so lahko zelo različni: od zdravstvenih, ko iz prehrane izločimo meso, da bi se bolje počutili in bili bolj zdravi, do etičnih: zaradi nasilja in trpljenja, ki se izvaja nad živalmi, namenjenimi za zakol. Obstajajo tudi pomisleki ekonomsko-ekološke narave: pridelava in predelava mesa namreč zelo obremenjuje okolje (za pridelavo 1 kg mesa je menda treba pridelati 16 kg pšenice in porabiti 2500 do 3000 l vode, v nasprotju s tem pa se za pridelavo pšenice porabi le 60 l vode).
Lahko pa se mesni prehrani izogibamo, ker želimo doseči večjo senzitivnost in lažje vstopati v stik s svojim duhovnim polom. Ezoterika namreč razlaga, da živalska prehrana spodbuja nagone in bolj groba čustva v človeku. Rastlinska hrana pa je zaradi svoje prefinjenosti (če je seveda zrasla v dobrih naravnih pogojih in ne v rastlinjakih, kjer nikoli ni 'videla' sonca) bolj primerna za duhovnega popotnika. Spomnimo se samo razlike med počutjem v želodcu, če zaužijemo rastlinsko hrano ali pa če zaužijemo ocvrt dunajski zrezek.
Nekaj besed o tem, kako naj bo prehod na nemesno hrano čimbolj naraven in nenasilen, povzemamo po knjigi 'Love without End - Jesus speaks' G. Green: "Vegetarijanstva ne bi smeli vsiljevati ljudem, ki zanj niso pripravljeni. Telo mora biti sposobno, da samo proizvaja sestavine, ki jih sicer dobi z mesno prehrano. Ta sposobnost narašča z duhovnim prebujanjem srca. Bolj ko je duhovno srce prebujeno, večja je pretanjenost fizičnega telesa in bolj je primerno vegetarijanstvo. Zato je nesmiselno čutiti krivdo zaradi mesne prehrane. Bolj pomembno je, da se človek prebuja v svojem duhovnem srcu. Tako bo postopoma jedel čedalje manj mesa."
Mateja Meško Kaiser
Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.
[Na vrh strani]
|