ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Pogovor z vaditeljico Petro Jeretina

VADBA PO METODI FELDENKRAIS

Petra, dobrodošla. Ali nam lahko razložiš, kaj sploh je metoda Feldenkrais? Je to kak nov način telovadbe?
Vadba Feldenkrais ni telovadba. Je posebna oblika učenja, kjer za orodje uporabimo svoje telo. Z nežnimi, lahkimi gibi in usmerjeno pozornostjo dosežemo zase optimalen način gibanja in tudi izboljšanje telesnih funkcij. Lekcije Feldenkrais temeljijo na poglobljenem poznavanju biomehanike, nevrologije, razvojne motorike, psihologije in pedagogike. Delujejo na naš centralni živčni sistem, kjer se naši dosedanji, globoko zakoreninjeni vzorci gibanja in vedenja začnejo spreminjati v za posameznika bolj primerne.

Gibanje je jezik, ki ga naši možgani in živčni sistem razumejo. Tudi dihanje je gibanje, pa ga vse prevečkrat pojmujemo kot samo po sebi umevno in vendar nam omogoča življenje. Že samo s pozornim opazovanjem načina našega dihanja lahko zaznamo, ali smo sproščeni in mirni ali smo nervozni in v stresu.

Metodo sestavljata dve tehniki in sicer skupinske in individualne lekcije. Na skupinskih lekcijah učitelj učencem gibov ne kaže in jih ne popravlja, temveč daje samo besedna navodila. Vsakdo jih izpolni na način in v času, kolikor mu to dopušča (omogoča) njegovo telo. Pri individualnih lekcijah pa učitelj z nežnimi gibi in dotiki odkrije škodljive vzorce gibanja posameznika ter vzpodbudi enostavnejše in bolj funkcionalno gibanje.

 

Carmela Cizelj Kogej


Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.