ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Prerokbe

MAJEVSKA PREROKBA ZA LETO 2012

Majevski koledar naj bi napovedoval, da bo 21. decembra 2012 na Zemlji prišlo do apokaliptične katastrofe. Nekateri zatrjujejo, da jo bodo povzročili izredni astronomski pojavi. V resnici gre za praznoverje, ki nima nobene znanstvene osnove.

Novica se še kar naprej napihuje. Dovolj je, da v najbolj razširjen spletni brskalnik Google vnesete "december 2012", in že v naslednjem trenutku (0,06 s) vam bo postregel s 116.000.000 odgovori! In kaj izvemo na teh brezštevilnih spletnih straneh o omenjenem datumu? Večinoma napoved, da se približuje konec sveta, do katerega naj bi prišlo 21. decembra 2012. Tega dne naj bi v Sončni sistem vdrl oddaljeni planet in zasejal kaos, ki bo uničil Zemljo. Morda pa bodo življenje na Zemlji uničili veliki izbruhi na Sončevi površini, ki bodo povzročili delovanje potresnih sil in velikanske vulkanske izbruhe? Tega dne naj bi nastopila tudi popolna razvrstitev planetov Marsa, Venere in Jupitra ter njihovih lun, kar bo povzročilo usodne privlačne sile na našem planetu ... Takšne in podobne napovedi se vrstijo v nedogled. Vsem pa je skupno, da bo 21. december 2012 zadnji dan človeštva, kot to napoveduje majevski koledar.

Znanstvenofantastični akcijski triler z naslovom 2012, ki je sredi lanskega novembra prišel tudi v naše kinodvorane, je režiral Roland Emmerich, strokovnjak za filme o takšnih ali drugačnih katastrofah (Dan po jutrišnjem, Dan neodvisnosti ....). Na reklamnih plakatih, ki so vabili k ogledu, je bilo mogoče prebrati temačno napoved: "Že Maji so napovedali ..." Naš planet bo uničila vrsta katastrof, druga hujša od druge ... Spektakularen konec, ki bi nas le nasmejal, če film ne bi poskušal tudi znanstveno potrditi majevske napovedi: izredna dejavnost Sonca naj bi že čez dve leti sprožila apokalipso.

Vital Sever, po reviji Science & Vie
Članek je bil objavljen v revije Življenje in tehnika, januar 2010.

 

Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.