ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Kristali

KALCEDON

Že samo ime tega kristala ima pomirjajoč zven. Kristal kalcedona je nebeško modre barve. Barva, ki se osvežujoče vtisne že, ko jo pogledamo. Geološko gledano, je pojem kalcedona širši in opisuje večjo skupino drobnozrnatih kremenov, v katero sodijo ahati, oniksi, jaspisi, hrizoprasi, karneoli, heliotropi ... Vendar pa je v tej skupini tudi omenjena svetlo modra različica in ta se imenuje kalcedon. Ime sicer izvira iz feničanskega jezika in pomeni "novo mesto". Navezuje se na mesto Kalkedon v Mali Aziji, ki danes ne obstaja več oz. se imenuje drugače.

Kalcedon je kristal, ki nam prinaša veter. To je veter čudovite lahne svežine, ki zaveje skozi etrsko telo, prevetri nadije in pokaže veliko moč, ko je treba "očistiti" zastale, nakopičene, otrdele energijske zgoščine. Vibracija, ki se počasi, a vztrajno, širi skozi etrsko telo, je poživljajoča, osvežujoča in deluje krepčilno. Učinek je hladilen in pomirjevalen. Deluje kot bi točili svetlobo vase, ki se nato razširi skozi celotno omrežje nadijev in meridianov. Vnese posebno zvenenje v celice, prinaša ubranost, koherenco, sattvo. Ritmično, urejeno vibriranje deluje kot masaža na etrsko in fizično telo, ob kateri se sproščajo mikronapetosti. Enak učinek ima na astralno - čustveno telo. Zato je izvrsten blažilec stresa. Če bi ga postavili v prostor, bi na energijsko tkivo prostora enako deloval: kot osveževalec, pomirjevalec in kot odpiralec vrat v višje duhovne sfere. Kot podpora naši mentalni in duhovni orientaciji.

V sebi ima dvojnost. Izkušnje njegove uporabe (z delavnic in ko sem ga sama raziskovala) nam pokažejo njegovo dvojno naravo: ena je osvežilna, krepčilna, prebujajoča, vendar povsem nenasilna, druga je pomirjevalna. Okrepi pretok prane skozi nadije, poveča našo budnost in bistrost, prijetno hladi, poveča senzitivnost za subtilne energije, hkrati prebuja srčnost, pomirja trebušno čakro in iz nje ustvarja tolmun miru ter bistri um. Torej dvojnost: očiščenje, osvežitev, poživitev in hkrati mir, tišina, razbremenitev. Tisto, kar je še njegova posebnost, je, da človeka na magnetičnen način odpre v finejše zavedanje, kot bi ustvarjal svetlobno pot v notranji - energijsko duhovni svet. Lažje se odpreš svoji duhovni naravi, predvsem kvaliteti ljubezni, strpnosti, širini razumevanja, bolj si odprt za nenavezanost in spokojnost svoje duše. Zato je kalcedon primeren tudi za meditacijo. Najprej pomaga ustvariti v telesih mir in pretočnost, nato pa te skozi magnetizem odpira in širi ter poravnava z duhovnim jazom.

Nataša Zorc

 


Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.