ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

V pokrajini lepote

LEPOTA IN DUŠA

V svoji knjigi Lepota in duša (izšla pred kratkim pri Zavodu CDK) Piero Ferrucci med drugim razkriva pomen estetske inteligence in njen vpliv na naše življenje. Poda nam nekaj napotkov, kako razširiti svoj estetski obseg.

Potenciali estetske inteligence

Ko pomislimo na estetsko čustvo, imamo ponavadi v mislih tisto, kar se prebudi ob pogledu na naravni prizor ali na vrhunsko umetnino. Vendar ga lahko razširimo na katero koli drugo situacijo. Nekdo uzre lepoto v cvetlici ali v pogledu na gore ob sončnem zahodu, nekdo jo začuti v gledališki igri ali v glasbeni temi, nekdo drug jo najde v človeku kot notranjo lepoto, v prijaznem ali pogumnem dejanju. Vsa ta doživetja povezuje določena podobnost, tako kot so si podobne osebe iz iste družine. Zaznavamo harmonijo, včasih očitno, včasih skrito, ki je nobeno razvrščanje ali merjenje ne moreta opredeliti. Za nekoga je ta družina majhna in zaprta, za druge je neizmerna in neprestano pridobiva nove člane.

Predstavljajmo si dva radijska sprejemnika. Eden komaj ulovi tri ali štiri postaje. Drugi lovi stotine postaj - sprejema vse oddajnike, v vseh jezikih, vse vrste oddaj, neodvisne in uradne postaje, prometna obvestila ali vremensko napoved, klasično glasbo ali stare uspešnice, politične debate ali neobvezujoč klepet, športna poročila ali borzne komentarje, radioamaterje, poročila in tako naprej. Pri estetskem doživetju se dogaja nekaj podobnega: nekdo se oklepa istih domačih in pomirjujočih doživetij, ki postanejo čisto prave estetske navade. Nekdo drug pa vidi lepoto povsod po malem.

Marta Kralj


Celoten članek lahko preberete v tiskani izdaji.