ARHIV O REVIJI NAROČILNICA PIŠITE NAM

 

 

VSEBINA

Eliksir - šola zdravja

TEMENSKA  ČAKRA

V letnem ciklusu so stara ljudstva obeleževala posebna obdobja, ki so bila zanje sveta in tisti čas je bil sveti čas. V svetem času se stakneta tostranski materialni svet in onstranski duhovni svet, oziroma so vrata med njima odprta.

Sveti čas je praznični čas. V prazničnih dneh so ljudje vse počistili in izpraznili, tako da se je lahko prelila vanje in v življenje nova duhovna energija ali blagoslov. Med svetimi časi še posebej izstopa čas med božičem in svetimi tremi kralji in čas okoli kresne noči. Prvi je čas ponotranjenosti in notranjega miru, ko je duhovna svetloba najbližje zemlji. Drugi je čas stika z naravo, ko so nam najbliže bitja narave ali deve.

Atmosfero božičnega časa najlepše začutimo v kakšni cerkvi ob božični smrečici in jaslicah, ko je v zraku občutek nekakšne notranje svetosti in bližine nečesa globokega ... Atmosfero kresnega časa pa je najlepše začutiti na poletno kresno noč, ko gorijo ognji. Če vam takrat nevede pade praprotno seme v čevelj, boste zaslišali govorico narave in razumeli govorico živali.

Človeški krog

Letni zodiakalni krog dvanajstih znamenj lahko pri človeku začrtamo kot krog, ki gre od presredka po hrbtenici navzgor in čez glavo ter spredaj navzdol. Na tem krogu je 12 točk, ki jih predstavlja 7 čaker. Najvišja je temenska na vrhu glave in je usmerjena navzgor proti nebu, najnižja je korenska čakra pod trtico in je usmerjena navzdol proti zemlji, vmes je 5 čaker, ki imajo vhod zadaj in izhod spredaj, tako da so podvojene. Torej 12 točk, ki ustrezajo 12 mesecem.

Najpomembnejša in posebej sveta točka med vsemi je temenska čakra, ki ustreza svetemu času okoli božiča in novega leta, ko so odprta vrata v svet duha - znamenje kozoroga. To je točka, kjer se zemeljski del človeka stika z njegovim duhovnim delom, zato je temenska čakra sveta. Hkrati je to tudi najvišja energijska točka pri človeku. Njeno energijo poudarja in simbolizira krona, kardinalska kapa, Budov čop ...  Njej nasproti je korenska čakra, ki ustreza kresni noči, ko je dan najdaljši in ko so odprta vrata v inkarnacijo - znamenja raka.

Sedež razumne zavesti

Temenska čakra je povezana z velikimi možgani, ki so se v evoluciji razvili najkasneje in omogočajo najbolj razumne in zavestne funkcije človeka.  Čelni reženj velikih možganov omogoča obdelavo misli in čustev ter govor, prav tako pa priučene gibe. Senčni reženj omogoča prepoznavanje tonov in shranjevanje spomina. Temenski reženj obdeluje čutilne informacije, zatilni reženj pa zaznava in interpretira vidne vtise.

Zato je temenska čakra sedež razumne zavesti. (Podobno je srčna čakra sedež čuteče in sočutne zavesti, vratna čakra pa sedež ustvarjalne in aktivne zavesti.) Temenska čakra kot najvišja čakra nadzoruje vse druge čakre v glavi in vse živčne centre v glavi.

Tisoč listov  in 100 %

Temensko čakro imenujejo tisoč listna ali sahasrara, ker ima skoraj tisoč lističev (972 lističev). To govori o njenih velikih sposobnostih. Povezana je z možgani, kar pomeni, da če ni temenska čakra v celoti prebujena, potenciali možganov niso v celoti aktivirani. Znanstveniki so prav tako ugotovili, da ljudje uporabljamo le majhen del možganskih potencialov, kakšnih 10 %, drugi pa menijo, da še manj, morda 1 - 2 %. Če bi bila temenska čakra 100 % prebujena, bi bili možganski potenciali 100 % aktivirani in bi živeli 100 % življenja. Temu pravimo razsvetljenje.

Barva temenske čakre je mavrična, kar pomeni, da vsebuje vse odtenke barv. Zanimivo je tudi, da je sredica temenske čakre podvojitev srčne čakre, to je lotos z dvanajstimi listi. To pomeni, da je srce bistvo vsega.

Transcendenca

Temenska čakra se med vsemi razvije najkasneje. Bolj je razvita pri ljudeh, ki se ukvarjajo z duhovnostjo. Je namreč čakra odtegnitve na drugo stran - v transcendenco, v svetove, ki so onstran tega sveta. V tej čakri domujeta notranja tišina in občutek svetosti.  Ko se jogi ali napredni meditant odtegne vanjo, doživi tako imenovani samadhi ali ustavitev misli. V njej doživi zbližanje s svojo višjo naravo. 

Epifiza

Temenska čakra deluje prek drobne žleze v možganih, epifize ali češerike. Že filozof Descartes je menil, da je epifiza domovanje duše. Žal je ta žleza pri ljudeh bolj ali manj zakrnel organ. Najbolj je razvita med 5. in 7. letom, po puberteti pa se manjša in krni. Njena vloga je, da izdeluje hormon melatonin. Melatonin se izloča med spanjem in pomirja. Je naraven antidepresiv in prikliče spanec. Epifiza pod vplivom svetlobnih dražljajev uravnava dnevni in sezonski ritem endokrinega sistema ter je pomemben del notranje biološke ure.

Tretje oko

Epifiza predstavlja ostanek tretjega očesa. Imajo jo še nekatere živali, na primer živi fosil, prakuščarica tuatara ali mostiščna kuščarica, ki živi na Novi Zelandiji in ima še dodatno temensko oko.

Nekateri jogiji lahko z vztrajno duhovno prakso aktivirajo epifizo do te mere,  da se jim ponovno prebudi tretje oko. Tretje oko je v središču glave in dejansko ni fizični organ, marveč je energijski organ. Med hipofizo in epifizo namreč nastane intenzivno svetlobno polje, ki deluje kot tretje oko. Hkrati to svetlobno polje ustvarja okoli glave prefinjen sij, tako imenovani svetniški sij ali avreolo.

Višja stanja zavesti in paranormalni pojavi

Po drugi strani pa začne prebujena epifiza pri svetnikih, jogijih, modrecih izločati nove hormone, ki so odgovorni za večjo prefinjenost njihovih teles in za razne paranormalne sposobnosti, kot so na primer jasnovidnost, jasnočutnost, telepatija in podobno. Nenazadnje je ta žleza odgovorna za doživetja višjih stanj zavesti, za mistična in meditativna doživetja,  za občutke blaženosti, zlitosti z višjim jazom in podobno.

Težave z glavino čakro

Na splošno ljudem največ težav dela trebušna čakra, zaradi česar je dosti težav in bolezni vezano na prebavila. Temenska čakra je med čakrami še najmanj prebujena in zato večinoma ne bo delala težav. Če pa je preveč aktivna, kar pomeni, da se skoznjo pretaka več energij, kot jih lahko prevaja, bo povzročala težave kot so na primer epilepsije, migrene, glavoboli, lahko bo vzrok možganskih tumorjev in tudi nekaterih nevroz. (Večina nevrotičnih težav bo še vedno izvirala iz trebušne čakre in motenj v čustvenem življenju.) Prešibek pretok energij skozi temensko čakro pa bo povzročal šibko zavedanje, zmedene misli in slab spomin.

Dharma ali življenjsko poslanstvo

Sicer pa je v to čakro posejano seme življenjske naloge. Vsak človek ima nek svoj življenjski smisel ali poslanstvo. Če človek živi v skladu s svojim smislom, je naravno srečen, izpolnjen in obratno, če živi v nasprotju s svojim smislom, je zagrenjen, ker ne živi v skladu s svojo notranjo voljo.

Ljudje razvijamo temensko čakro, če sledimo svojim najbolj pristnim hotenjem in življenjskemu smislu. Pogosto nas kratkoročni cilji in želje zapeljejo od naših globljih hrepenenj.  Zato je hoja za življenjskim ciljem najboljša vaja za razvijanje temenske čakre. O življenjskem smislu je govoril Viktor Frankl v terapiji smisla ali logoterapiji.

Vaja za temensko čakro

Kaj je naš življenjski smisel? Če se ustavimo za nekaj časa, se obrnemo vase in se iskreno vprašamo, kaj so naše prednostne naloge, kaj hočemo v življenju doseči, za kaj smo se pripravljeni vztrajno boriti kljub oviram, potem bomo dobili odgovor. Kako bomo dobili odgovor? Vedeli bomo, kajti nekje globoko v sebi vedno vemo, kako želimo živeti in za kaj želimo živeti, da se bomo počutili izpolnjeno.

Za to ni treba, da smo jogiji in mistiki. Vsak človek ima svoje cilje, lahko je to, da si ustvari družino in skrbi zanjo, lahko je to, da se nauči nečesa novega, ali da je poslovno uspešen ali da obvlada samega sebe. Cilji so za različne ljudi različni, vendar je naš pravi cilj tisti, ki ga čutimo globoko v sebi. Življenjski veter nas bo gnal proti njemu, da ga uresničimo, če le v množici drugih stvari ne pozabimo nanj in si dovolimo, da ga čutimo globoko v sebi. 

Primož Škoberne